AE Ventures обединяват предприемаческата екосистема с благотворителна кампания

„В последните години София се превърна в огнище на предприемачи, готини стартъпи и множество конкурси, което върна много хора в България. Ако екосистемата пострада сега, всички ние ще пострадаме.“ Това сподели Стефи Стоянов, оперативен директор на инвестиционната компания за блокчейн стартъпи AE Ventures, като главна мотивация зад дарителската кампания, която организират в момента. 

Целта на кампанията е да се съберат 100 хил. лв. финансиране за стартиращи, малки и средни компании, които срещат проблеми покрай кризата с корона вируса. Всеки човек или компания може да се включи в инициативата, като най-малкото дарение е от 5 евро. Екипът на AE Ventures стартира инициативата си по време на Великденските празници, не случайно в дарителската платформа HelpKarma. „Избрахме HelpKarma, защото като стартъп, е част от екосистемата, за която се борим. Искаме всички да работим заедно и да си помагаме като използваме продуктите си. Започнахме кампанията в четвъртък вечер и петък и събота бяхме в постоянна комуникация с екипа им, който не спи. Получи се хубава синергия и много се радваме, че работим с тях.“ споделиха с нас AE Ventures.

В момента кампанията е в първата си фаза  – събиране на дарители – хора и компании, които желаят да помогнат до 31 май. „Много хора ми писаха да споделят, че компаниите им нямат възможност да се включат финансово, но самите хора в тях ще ни подкрепят с лични дарения, защото всички имаме нужда от такава кампания, което искрено ме зарадва.“ Споделя Стефи. Официалните критерии обявени от AE Ventures са: 

• Да докажат, че тяхната дейност е сериозно засегната от COVID-19 кризата и има реален риск да освободят служители.

• Да имат назначени минимум 3 служителя (собствениците на компанията не се включват) на пълно работно време и на постоянен договор.

• Месечният оборот на кандидатите да е намалял с повече от 20%, считано от началото на обявеното извънредно положение.

• Да представят план за преструктуриране и адаптиране на бизнеса им към новите пазарни условия, които биха осъществили с финансирането.

Втората част от кампанията започна на 1 май и включва събирането на кандидатури от компаниите, нуждаещи се от подобно финансиране. Можете да откриете формата за кандидатстване тук. Кампанията е насочена към доста по-широк кръг от бизнеси като стартъпи, малки и средни компании. „Дори квартално магазинче, което продава сувенири може да кандидатства. Стига да ни покаже, че преди това е имало позитивно минало и има конкретна идея как може да се справи с кризата.“ Избраните компании ще бъдат обявени на 1 юни. 

Ще бъде създадена комисия, която ще организира и оценява проектите, като всичко ще бъде изцяло прозрчано и оповестено в страницата на кампанията в HelpKarma. AE Ventures твърдо наблягат на този подход, целящ да държи всички участници информирани през цялото време, който липсва при много донорства. 

Помощта към компаниите ще е безвъзмездна, като първите 10 хил. лв. вече са дарени от AE Ventures. Освен финансови средства, компанията ще помогне и с инвестиране на време, усилия и знания, насочени към това повече фирми да се справят в трудната обстановка. „Идеята ни е по някакъв начин да обединим екосистемата и да покажем, че пътят напред е със солидарност и подобни кампании.“ обяснява Стефи Стоянов.

За АЕ Венчърс

AE Ventures е базирана в България компания за управление на активи, която инвестира и подпомага иновативни блокчейн проекти в различен стадий на развитие. Тя организира и акселераторa Starfleet, насочен към блокчейн стартъпи в начален стадий на развитие. Повече информация можете да намерите тук.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email