Маймунското „а“ в медицинските услуги – @Home Medical

Апликацията, която улеснява достъпа ви до медицински патронаж

Преди няколко минути си изтеглих едно изключително полезно приложение. Логото му е маймунско „а“, чиято опашка се превръща в стетоскоп (поговорката гласи „Не съди апа по логото“, но това лого определено ми хвана окото). Приложението се казва @Home Medical, създадено е от Кирил Палавеев и Антония Янакиева и предлага лесен достъп до медицински патронаж, или както го описва самият Кирил – Убер за медицински услуги. 

Накрая на Великденските празници, Кирил ни отдели малко виртуално време и ни разказа надълго и нашироко за @Home, полезните неща, които приложението включва и плановете им за следващите месеци. 

  • Как стигнахте до @Home в сегашния му вид? Доколкото знам, идеята се заражда още през 2012-та? 

С професор Янакиева бяхме колеги в един здравноосигурителен фонд и натрупахме опит в сферата,  като включително тя разработи и дисертационен труд на тема медицински патронаж, или медицинско обслужване на хората по домовете им. Така се зароди идеята да приложим научната разработка на практика. Направихме проучвания и се консултирахме със специалисти. И двамата сме работили в тази област и опитът ни показа, че има недостиг на такъв тип услуги, които да се предлагат на пациентите след болничната помощ, а здравната каса не покрива долекуване в домашни условия. Пациентите трябва или да се справят сами, или да се върнат в лечебното заведение, което не винаги е възможно и е предпоставка за повторно разболяване и травми. Тогава задачата беше трудно осъществима поради редица организационни и финансови предизвикателства. В последствие, с развитието на технологиите, възобновихме проекта и направихме симбиоза между медицински патронаж и модерните апликации и създадохме @Home Medical.

  • Като лелка в магазин ще те попитам какво всъщност прави приложението?

Най-просто казано … изтегляш си приложението, регистрираш се и веднага имаш достъп до различни медицински специалисти – медицинска сестра, кинезитерапевт или рехабилитатор, болногледач и доста популярните в момента лабораторни изследвания. Избираш си нужата услуга, въвеждаш данните си и изпращаш поръчката. Ако желаеш можеш да избереш услуга, за трето лице, като например дете или по-възрастен човек, който по-трудно се справя с новите технологии. Оттам тя достига до всички специалисти, които работят с нас, един от които ще приеме поръчката и ще дойде до дома ти, за да извърши манипулацията. Идеята е заявката да стига бързо и директно до специалиста.

  • Мога ли да си избера кой да ме посети ? 

Първоначално не. Поръчките се разпределят на случаен принцип, но след първото посещение на специалист, можеш да го добавиш в графа „Любими“ ако си доволен от услугите му. При повторна поръчка можеш директно да потърсиш него, ако е свободен разбира се. 

  • Набирането на специалистите как се случи? 

О, това беше един доста труден период. За да намерим първоначалния набор от специалисти ни отне малко повечко време, отколкото очаквахме. Проведохме множество срещи и интервюта, както и презентации на апликацията, за да бъдат специалистите изцяло запознати с функциите ѝ. Не може просто да решиш да се регистрираш като медицинско лице и да започнеш да работиш. Всички специалисти трябва да отговарят на съответната квалификация, за да извършват определените услуги. За целта ние проверяваме всеки един от тях, дали отговаря на критериите за работа и е надежден. 

  • Би ли разказал и малко повече за лабораторните изследвания? Какво включват, кой ги извършва и мога ли да си пусна един тест за корона вирус?

За лабораторните изследвания работим с партньорите от медицинската лаборатория БодиМед, където директно биват изпращани поръчките от @Home. Те поемат връзката с клиента, вземането на пробата и пренасянето ѝ, тъй като има специални изисквания. Някои от изследванията се правят в България, но по-специализираните се изпращат на партньорите им от Labor Limbach в Германия. Да, това включва и изследвания за коронавирус, които ще бъдат достъпни съвсем скоро.  

  • Къде мога да си поръчам услуга от @Home и кои са вашите партньори ? 

Това е нов тип предлагане на услуга, която хората вече познават. Вместо да се обаждат на различни познати за контакти на медицински сестри или рехабилитатори, през приложението директно се свързват с такъв, който е и проверен, и с достатъчно опит. 

 За момента приложението работи само на територията на гр. София, като плановете ни са да покрием по-големите градове в България, а защо не и в чужбина!

Официални партньори са ни МБАЛ „Доверие“ в Овча Купел, които обезпечават кварталите около болницата. Но покритието на приложението за момента е цяла София и разширяваме мрежата си от партньори . 

  • Преди да те пуснем, какво планирате в идните месеци, особено в ситуацията на пандемия?

Да разпространим @Home колкото се може повече. Важно е хората да разберат, че такова нещо съществува и работи. Все повече потребители търсят подобни услуги вкъщи, за да им е по-удобно и да спестят време. Още повече в тази извънредна ситуация, безопасността, намаляване на контакта с хора навън е приоритет на всеки един от нас и е осъществимо посредством @Home Medical. Българите трудно се доверяваме на подобни неща, понеже звучи прекалено добро, за да е истина. Целта ни е просто да улесним достъпа до медицински услуги по домовете и да ги обезпечим с качество.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

The Global Hack

Или чудото преди Великден И в началото било хаос, а...