The Global Hack

Или чудото преди Великден

И в началото било хаос, а от хаосът се появили… много стартъпи. Наистина няма по-добро описание на събитието, което се осъществи този уикенд в Интернет – The Global Hack (Баш Хак) – хакатон, организиран от амбициозните от Garage48, Accelerate Estonia и Guaana, чиято цел беше да съберем колкото се може повече народ от целия свят, за да преборим настоящата корона криза с гениални идеи, код и недоспиване. 

Регистрацията започна на 4.04, но за нас всичко започна четврътък, 9.04, което и беше и крайният срок за записване на отборите, които желаят да участват в хакатона, както и на менторите, които трябва да помагат на тези отбори с каквото могат. Екипът на SofiaStartup също бяхме поканени като ментори от Ieva Upeniece от Baltic Sandbox, една от организаторките на хакатона. Световният Хак беше разделен на 12 трасета (track-a): Изкуство, Реакция при криза, Образование, Засилване на правата (empowerment), Околна среда, Управление, Медии и развлечение, Психическо здраве, Солидарност, Работа, Икономика и Здравеопазване като всеки отбор и ментор трябваше да си избере трасе, в което ще бъде полезен. Накрая на събитието първите три отбора в трасе си разделят 20К Евро, а най-добрите от всички печелят 20К, но това – накрая. Всяко трасе си имаше и баш ментор, който да следи всичко отгоре и да служи като пътеводна звезда на всички, които нямат представа какво се случва (а тези бяхме много). Лидери на трасетата (track leads) бяха Steve Jurvetson от борда Спейс Екс, Garry Kasparov от шаха, Brad Feld от венчър капиталистите и Toomas Hendrik Ilves от бившите президенти на Естония.  Трасето, за което се записахме беше Икономика и още четвъртък бяхме готови да бъдем заринати с въпроси от стартъпите, на които ще помагаме. 

Да ама не. Както казах, в началото било хаос, а в този хаос, менторите се оказаха прекалено много и ние бяхме преместени в групата на помощник-менторите, което значи, че когато някой от менторите в трасето усети, че му задават прекалено много въпроси, свирка на някой от нас. 

Петък. Време е за първия чекпойнт. Менторите не могат да свържат с отборите, Zoom крашва, хората в Нова Зеландия са леко объркани от часовата разлика, въобще, всичко върви по план.  Ние в това време се събрахме на едно място (дистанцирани един от друг, с широко отворени прозорци), поръчахме си пица и с интерес започнахме да следим какво се случва по Slack каналите, в които участниците си комуникират. 

10-ина джаги по-късно, сменихме играта на „Свържи се с отборчето“. Тя се играе няколко часа преди втория чекпойнт, (17 CEST, обърквате ли се)  и правилата са следните: трябва ви помощник ментор, който много иска да свърши нещо полезно и отбор, нуждаещ се от това нещо. Отборът трябва да извика за помощ в поне 4 Slack канала и бързо да се скрие, сякаш никога не е бил там. Менторът, пък, трябва да отговори на отбора и да изрине света докато се свърже с тях преди някой друг ментор да го е изпреварил. Победител е този, който пръв си намери приятелче. Ние активно участвахме в играта и след като се чухме с някои приятели, които с удоволствие се съгласиха да помагат (като Rado Stankov, на когото много благодарим за бързата реакция), се свързахме с Никлас от Германия, който беше изоставен от съотборниците си и не смогваше освен с коденето, да направи и видео-презентацията си. SofiaStartup решихме да се захванем с това, което правим най-добре и от ментори през помощник-ментори, ние се превърнахме в част от екипа на Никлас и си организирахме една безсънна нощ, изготвяйки презентацията му, за което той ни остана безкрайно благодарен. Междувременно, видяхме поста на Lubomila Jordanova , която също беше ментор на събитието и търсеше дизайнер за един от отборите си. Ние решихме да ударим едно рамо и там и се свързахме с Калвис от Естония. Оттам направихме връзката с Georgi Vuchkov (Senior Digital Designer & Team Lead at GVC Group) намиращ се в Гибралтар, който само за няколко часа успя да създаде уникален дизайн за естонския стартъп. Мерси, Гошо!  

Една безсънна нощ и половин ден по-късно, Калвис се радваше на новата си визуализация, а пък Никлас се прехласваше по презентацията си. Освен практическа помощ, екипът на SofiaStartup успяхме да организираме и навременни консултации на още няколко отбора от Mariya Konstantinova и Janet Todorova. Щастливи сме да съобщим, че един от отборите на Мария се озова сред финалистите, за което ги поздравяваме!
Денят беше съботен, а крайният срок беше 13:00 UTC (16:00 наше време). Стартъпите успешно бяха преминали през трите чекпойнта, бяха изговорили плановете си с менторите, бяха изградили демо на продуктите си и бяха качили видеата, в които представят идеите си за две минути и оставаше само да се изберат победителите. Ние ударихме рамо и там с гледане на презентации и оценяване на продукти. До края на съботния ден, всяко трасе имаше около десетина избрани финалисти.  Някъде и по това време си легнахме. 

Неделя беше и последният ден от хакатона, в който беше обявен големия победител – SunCrafter.

Ние от SofiaStartup благодарим на хората, които ни помогнаха реактивно в хакатона, както и на организаторите, които бяха достатъчно готини да ни включат. Рядко имаме възможността да участваме в нещо толкова масивно и за нас беше истинско удоволствие. Беше поредица от емоции, които SofiaStartup няма да забравим и с нетърпение очакваме още подобни събития. И наистина, както в легендите, всичко започна с много хаос. Хаосът сблъска много различни елементи, които завъртя и оплете в идеи и връзки. Идеи и връзки, чиято цел е проста – да направим света по-приятен без да го унищожаваме в процеса. А ако на седмия ден успеем и да дремнем, би било прекрасно. 


Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

The Global Hack

Или чудото преди Великден И в началото било хаос, а...